Saapuminen Pietariin

Junalla Pietariin

Allegro-juna Pietariin, kuva © VR Group

Junalla pääsee nykyisin Helsingistä Pietariin todella nopeasti Allegrolla noin 3,5 tunnissa. Päivittäisiä junavuoroja on neljä. Hinnat vaihtelevat kovasti vuorosta ja ostoajankohdasta riippuen, 2-luokan lippu maksaa 30-100 euroa per suunta. Halvimpia lippuja voi saada kun ostaa aamulipun ma-to reilusti etukäteen.

Allegro-lipuissa ennakkomyyntiaika on 90 vrk, joten jalkapallon EM-kisoja 2021 varten junalippuja pääsee ostamaan maaliskuussa 2021. VR on suunnitellut lisäävänsä tuplarunkoisia ja ylimääräisiä junavuoroja EM-kisoja varten.

Jalkapallon MM-kisojen 2018 aikaan junalippujen hinta 2-luokassa oli 59-79 e per suunta. Kisojen aikana oli ylimääräisiä yövuoroja Helsinkiin.

VR ei pysty aikaistamaan Allegrojen lipunmyyntiä jalkapallon EM-kisojen aikana: ”Pelipäivinä Pietariin ajetaan kuitenkin tuplajunilla” | Kauppalehti

VR:n Venäjän-liikenteen aikataulut | VR

Pietarin Suomen rautatieasema

Allegro saapuu Pietarissa Suomen rautatieasemalle (Finljandski vokzal). Leninin aukion (Ploshad Lenina) metroaseman toinen sisäänkäynti on rautatieaseman pääoven luona, joten keskustaan on helppo jatkaa metrolla.

Rautatieasema on hyvä paikka hankkia ruplia, asemalla on laskujeni mukaan ainakin kuusi automaattia. Jos nälkä on päässyt junassa yllättämään, aseman alakerrasta löytyy esimerkiksi Burger King ja yläkerrasta Stolovaja No 1.

Liikkuminen-sivun taksiosiosta löytyy varoitus Suomen rautatieaseman lähellä päivystävistä huijaritakseista.

Seuraavassa on pari linkkiä muiden matkabloggaajien melko tuoreisiin kokemuksiin Allegrosta.

Allegro-juna Pietariin – voiko matkustus enää helpommaksi mennä? | Pöndekengissä (7/2016)
Ihana Pietari on lyhyen Allegro-matkan päässä | Travellover (9/2017)

Bussilla Pietariin

Bussilla pääsee edullisesti Helsingistä Pietariin LUX Expressillä 15-29 e per suunta. Vuoroja on neljä kertaa päivässä ja matka kestää 7,5 tuntia. Lähtöasema on Helsingin Kampin bussiasema ja määräasema Pietarin bussiasema. Välipysäkkejä ovat Helsinki-Vantaan lentoasema (T2), Karhulan bussiasema ja Virolahden Rajahovi.

En ole Lux Expressillä matkustanut, mutta bussi näyttäisi olevan nykyaikainen ja varustettu ilmastoinnilla, WC:llä ja langattomalla netillä.

Ecolines tarjoaa vastaavanlaisia bussimatkoja kuin LUX Express. Normaalihinta on 25 e per suunta, vuoroja on päivittäin kolme, matka kestää vuorosta riippuen 7:10 h tai 8 h, lähtöpaikka on Helsingin bussiasema ja määräasema Pietarissa on Vitebskin rautatieasema Pushkinskaja-metroaseman luona.

Turun Neva Tours järjestää ympäri vuoden valmisbussimatkoja Pietariin Turusta, Helsingistä ja Jyväskylästä. Pietarissa yövytään yleensä hotelli Moskovassa. 2000-luvun alussa kävin Neva Toursin kyydissä Pietarissa.

Neva Tours tarjosi myös pelkkää bussikuljetusta jalkapallon MM-kisoihin, Turusta 50 e ja Helsingistä 40 e.

Laivalla Pietariin

View this post on Instagram

@mobyspl ДАРИТ 18 КРУИЗОВ В АПРЕЛЕ! ФОТОКОНКУРС #ЧАОПРИНЦЕССА ⠀ Сiao, Princess Anastasia! До старта круизного сезона 2018 осталось всего несколько дней. 25 марта наш любимый паром Princess Anastasia отправится в своё первое путешествие из Петербурга в Таллин, Стокгольм и Хельсинки в этом году. Начнём сезон с приятных сюрпризов! Отправляйтесь с нами в круиз 25 или 29 марта, сфотографируйтесь с китёнком MOBY во время регистрации и опубликуйте фотографию на своей странице. ⠀ Для участия в конкурсе необходимо: ✅ Поставить лайк к этому посту ✅ Подписаться на наш профиль @mobyspl ✅ Сфотографироваться с китёнком MOBY 25 или 29 марта во время регистрации и до 1 апреля опубликовать ОДНУ самую весёлую фотографию с указанием хэштега #чаопринцесса и упоминанием страницы нашей компании @mobyspl на своей ОТКРЫТОЙ странице ⠀ 2 апреля мы выберем самые позитивные фотографии и объявим победителей. ⠀ До встречи на борту в первых круизах сезона 2018! ⠀ *Победители отправятся в круиз из Петербурга в Хельсинки в апреле 2018 года. **Топливные и портовые сборы оплачивается дополнительно. ***Все участники круиза должны иметь действующие загранпаспорта и шенгенские визы. **** По 9 кают будет разыграно среди участников конкурса в социальной сети VK.COM и Instagram. ⠀ #mobyspl #enjoymoby #mobytraghetti #balticsea #cruise #saintpetersburg #princessanastasia #круиз #мобиспл #конкурс #принцессаанастасия #балтийскоеморе #санктпетербург #хельсинки #круизныйсезон

A post shared by MOBY SPL (@mobyspl) on

Helsingistä Pietariin pääsee laivalla eli Moby SPL:n Princess Anastasialla. Viisumittoman Pietarissa oleskelun maksimikesto on 72 tuntia ja viisumivapaus edellyttää shuttle-bussikuljetuksen ostoa Pietarin satamasta keskustaan. Päiväristeilyllä yövytään laivalla meno- ja paluumatkalla, laiva on perillä Pietarissa 9-10 tuntia. Jos matkustaja yöpyy kaksi yötä Pietarissa, majoitusvaraus on ilmoitettava ennen matkaa.

Laivalla Pietariin matkustaminen on hidasta junaan ja bussiinkin verrattuna. Viisumivapaudella ei välttämättä säästä paljoa jos laskee laivalippujen hintoja, lisämaksuja (shuttlebussikuljetus 25 e, satama- ja polttoainelisämaksu 25 e) ja ateriointia laivalla. Mutta jos tykkää risteilyistä tai ei ole aikaa odotella viisumia, Pietarissa käynti laivalla on perusteltua.

SaimaaTravel Lappeerannasta risteilee Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin ja Viipurista jatketaan bussilla Pietariin. Myös tällä reitillä pätee risteilyiden 72 h viisumivapaus. 3 pv matka Saimaalta Pietariin maksaa 325 e ja sisältää 2 vrk majoituksen Pietarissa.

Testissä Päivä Pietarissa -ristely ja Eremitaasi – Tämä matka (2/2015)
Päivä Pietarissa – Otto Lilja (4/2015)

Omalla autolla Pietariin

21.5.2018 pysäköin auton Moikan rantakadulle.

Viime kerrat olen käynyt Pietarissa omalla autolla. Yleensä jätän auton ilmaiseen parkkiin esimerkiksi Fontanka-joen rantakadulle Nevskin eteläpuolelelle tai Grafski pereulok -kujalle ja kuljen julkisilla liikennevälineillä.

Järkevämpää olisi varmaankin jättää auto jonkin mahdollisimman kaukana keskustasta olevan metroaseman luokse maksulliselle pysäköintialueelle (esim. 200 ruplaa/vrk).

Pietarin keskustan kaduista vain osassa on maksullinen pysäköinti, ks. kartta (vihrellä maksulliset kadut).

Itselläni ei ole ollut toistaiseksi mitään ongelmia auton kanssa Pietarissa, mutta joillakin muilla on ollut. IS kertoi 4.5.2018, että suomalaisten rekisterikilpiä varastetaan Pietarissa muutama kuukausittain.

Tampereelta Pietariin ja takaisin tulee omalla autolla maksamaan vain noin 50 euroa kun tankkaa Venäjällä. Tampereelta ei mene nykyisin busseja Pietariin.

Rajalla autolla tulee valita aina oikeanpuolimmainen eli EU-kaista. Helmikuussa 2018 Imatran rajanylityspaikalla ensin piti käydä näyttämässä auton paperit ja passi piti käydä näyttämässä toisella luukulla vasta sen jälkeen kun oli päässyt autollaan välittömästi lähtöpuomin taakse.

Toukokuussa 2018 Nuijamaan rajanylityspaikalla kävin ensin näyttämässä passin ja maahantulokortin, sitten auton tullipaperit.

Autosta pitää täyttää tullauspaperi eli väliaikaisen tuonnin lomakkeet kaksina kappeleina, netistä löytyvä lomake tulee tulostaa kaksipuolisesti. Vakuutusyhtiöltä tulee olla vihreä kortti ja auton rekisteritodistus on tietysti oltava paperiversiona.

Viisumipalvelu Lämpöidean sivuilta löytyy Venäjän tulliselvityksen (uusi versio 1.2.2020 lähtien), uuden auton ilmoituksen (uusi = kyseinen auto ensimmäistä kertaa Venäjälle) ja maahantulokortin täyttöohjeet.

Jos auto ei ole omissa nimissä, valtakirja on oltava mukana. Nastarengasmerkkiä auton taakse ei enää tarvita. Myös palosammutin, ensiapulaukku ja varoituskolmio ovat pakollisia, mutta niitä harvemmin tarkistetaan.

Kuten muillakin liikennevälineillä saapuneiden, autoilijoiden ja matkustajien tulee täyttää maahantulokortti eli migraatiokortti, jonka saa rajalla, sitä ei sarjanumeroituna voi tulostaa netistä. Vuodesta 2019 lähtien useimmilla raja-asemilla saa valmiiksi täytetyn maahantulokortin.

Jos Nuijamaalla on kovasti ruuhkaa, kannattaa kiertää Imatran kautta.

Jonottamisaika Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla | Granitsa-online.com
Current traffic | Nagranitse.ru
”Kun Nuijamaalla on tuntien jono, silloin suuntaan Imatralle” – suomalainen kännykkäsovellus voi tuoda helpotusta Venäjän rajaruuhkiin | Yle Uutiset