Vladimir Putin valehteli Venäjän suunnitelmista Ukrainassa

Putin valehteli

Kerroin eilen, että kaksi Putinia kannattavan Lenta.ru:n toimittajaa (Егор Поляков ja Александра Мирошникова) julkaisivat voiton päivänä 9.5 omavaltaisesti suuren määrän Putin-vastaisia artikkeleita. Seuraavassa on artikkelin ”Vladimir Putin valehteli Venäjän suunnitelmista Ukrainassa” sisältö hieman lyhennettynä.

24.2 Putin ilmoitti erikoisoperaatiosta Donbassin vapauttamiseksi, tavoitteena Donbassin kansalaisten suojelu ja Ukrainan denatsifiointi ja demilitarisointi. Kuitenkin ilmaiskujen kohteena olivat Kiova, Odessa, Lviv ja kymmenet muut kaupungit, jotka eivät ole lähelläkään Donbassia.

16.3 Putin ilmoitti ettei Venäjä aikoi miehittää Ukrainaa. Kuitenkin 28.4 Venäjän miehittämällä Hersonin alueella viranomaiset ilmoittivat siirtymisestä ruplaan, TV:ssä alettiin näyttää venäläisiä kanavia, ja opettajat pakotettiin opettamaan venäläisen opetussuunnitelman mukaisesti. Mariupolissa Venäjä alkoi pystyttämään venäjänkielisiä tiekylttejä.

Huhtikuun lopulla Putin ilmoitti, ettei hyökkäystä Azovstalin tehtaalle tule, koska hän haluaa säästää sotilaiden henkiä. Toukokuun alussa hyökkäys kuitenkin alkoi.

Suurin Putinin hallinnon valhe oli kertominen tarkkuusiskuista vain strategisiin kohteisiin, ja siviileihin kohdistuvan uhan puuttumisesta. YK:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut jo yli 3000 siviiliä, suurin osa kuoli ohjus- ja ilmaiskujen seurauksena.

Putin valehteli kansalaisille myös sotilasosastojen kokoonpanosta ilmoittaen ettei yksikään varusmiessotilas ole osallistunut tai tule osallistumaan Ukrainan erikoisoperaatioon. Jo seuraavana päivänä Puolustusministeriö ilmoitti varusmiessotilaiden mukanaolosta Ukrainassa, useita sotilaita oli jäänyt vangiksi, heidän joukossaan varusmiehiä. Hukkuneella Moskva-aluksella oli varusmiehiä, joiden vanhemmat eivät ymmärrä mitä heidän lapsilleen tapahtui, koska heitä ole kuolleiden luettelossa, vaan heidät luetaan kadonneiksi. Senaattori Ljudmila Narusova raportoi 100 varusmiehen komppaniasta, josta vain neljä jäi henkiin.

Venäjän tavoitteet Ukrainassa muutuvat jatkuvasti: ”Donbassin vapauttamisesta” ja ”marionettihallinnon vaihtamisesta” ”Venäjän intressien suojeluun” ja aina ”kolmannen maailmansodan estämiseen”, jonka aloittamista ei Putinin lisäksi suunnitellut kukaan. Mainittuja tavoitteita Putin käyttää manipuloidakseen yleistä mielipidettä ja oikeuttaakseen omia jatkuvasti muuttuvia suunitelmiaan Ukrainassa.