Venäjän viisumi

Jalkapallon EM-kisojen 2020 viisumivapaus

Jalkapallon EM-kisojen 2020 kisaturistit pääsevät Venäjälle viisumivapaasti hankittuaan pääsylipun oston jälkeen ilmaisen fanipassin eli FAN ID:n, joka on kuvallinen henkilötodistus. FAN ID ja passi oikeuttavat viisumivapaaseen saapumiseen Venäjälle 30.6-3.7.2020 ja poistumiseen 30.6-13.7.2020. Maahanpääsyyn riittää FAN ID sähköisessä muodossa, mutta stadionille mennessä on oltava mukana laminoitu FAN ID -kortti. FAN ID käy myös junassa.

E-viisumi Venäjälle Pietariin ja Pietarin alueelle

1.10.2019 lähtien on ollut mahdollista saada maksuton sähköinen kertaviisumi eli e-viisumi Venäjälle Pietariin ja Pietaria ympäröivälle Leningradin alueelle.

E-viisumi on voimassa 30 päivää sen myöntämisajankohdasta lähtien ja maksimi maassaoloaika on 8 päivää. E-viisumin maksimi käsittelyaika on 4 päivää.

Autoliikenteessä e-viisumilla voi saapua Venäjälle Torfjanovkan (Vaalimaa), Brusnichnojen (Nuijamaa) ja Svetogorskin (Imatra) kautta. Laivalla voi e-viisumilla saapua Pietarin matkustajasataman, Pietarin merisataman ja Vysotskin (Uuraan satama, Viipuri) kautta. Lentäen voi e-viisumilla saapua Pietarin Pulkovon lentoaseman kautta.

E-viisumi ei toistaiseksi käy junaliikenteessä rajatarkastuksen teknisten rajoitusten vuoksi. Alustavan arvion mukaan e-viisumilla voisi päästä Allegrolla Viipuriin asti keväästä 2020 lähtien ja vasta joskus myöhemmin suoraan Pietariin asti.

Coat of Arms of the Russian Federation eli Venäjän vaakuuna

E-viisumihakemukseen liitetään digitaalinen valokuva. Nimitietojen kanssa kannattaa olla tarkkana ettei matka katkea rajalle. Passin konelukurivin nimitietojen tulee olla yhteneväiset E-viisumin nimitietojen kanssa (mm. ä-kirjainten huomiointi).

Ensimmäisen kuukauden aikana 2000 suomalaista haki sähköistä viisumia Pietarin alueelle ja paikalle ehti 1400.

E-viisumi Venäjälle voimaan 1.10.: matkaajan muistilista | Suomi ulkomailla 30.9.2019

Sähköisellä viisumilla Venäjälle on matkustanut kuukauden aikana jo 1 400 suomalaista – satojen matka tyssäsi rajalle | Yle 1.11.2019

Hae E-viisumia Venäjän ulkoministeriön verkkosivujen kautta

Viisumien hintavertailu

Vertailin 27-28.2.2019 22 matkatoimiston nettisivujen perusteella Venäjän viisumien hintoja. 1-30 pv kertaviisumien (76-105 e) ja 3 kk kaksikertaviisumien (110-137 e) hinnoissa on kohtuulliset erot, mutta vuosiviisumeissa (120-232 e) ja kahden vuoden viisumeissa (200-339) hintaero on jopa yli 100 euroa. Kahden vuoden viisumi maksaa lähes kaksinkertaisesti vuosiviisumiin verrattuna, mutta kaksivuosiviisumilla säästää uuden paperisodan ja uuden viisumin odottelun.

Kertaviisumi maksaa matkatoimiston kautta 76-105 euroa.

Taulukossa olevista kertaviisumien hinnoista saa monessa matkatoimistossa esim. 10 euron alennuksen jos viisumia tilatessa tekee samalla hotellivarauksen. Taulukon vuosi- ja kaksivuosiviisumien hinnat ovat matkatoimistojen sivuillaan mainitsemia halvimpia hintoja hitaimmalla toimitusajalla (Itämatkojen 2 vuoden viisumin hinta on korjattu FB-palautteen perusteella). Suomi-Venäjä -seuran hinnat ovat ei-jäsenten hintoja, tarkista halvemmat jäsenhinnat seuran sivuilta.

Venäjän viisumi, monikerta vuosiviisumi

Halvimmat vuosiviisumit irtoavat lähes kaksikertaviisumin hinnalla, mutta vuosiviisumin toimitusta joutuu odottelemaan pitempään ellei maksa korkeita pikatoimitusmaksuja. Vuosiviisumien normaali toimitusaika ilman pikalisiä on noin 2-8 viikkoa (aikasempi vuosiviisumi lyhentää toimitusaikaa) ja kerta- tai kaksikertaviisuminen toimitusaika on noin 5-10 päivää. Vuosiviisumilla ei saa oleskella Venäjällä 365 päivää, vaan korkeintaan 180 päivää (90 pv molemmilla vuosipuoliskoilla).

Matkatoimistossa ei tarvitse välttämättä käydä paikan päällä, vaan viisumihakemuksen ja passin postittaminen edestakaisin on mahdollista. Viisumin minimipalautuspostikulut vaihtelevat 5 ja 15 euron välillä, jokin matkatoimisto lähettää ilman toimituskulujakin jos asiakas toimittaa valmiiksi maksetun palautuskuoren. Turvallisuussyistä viisumi suositellaan postittamaan kirjattuna kirjeenä tai pikakirjeenä, koska tavallisessa kirjeessä ei ole seurantakoodia.

Jos lähistöllä on Venäjän konsulaatti tai Venäjän viisumikeskus, voi viisumin hakea ilman matkatoimistoa, mutta yleensä Venäjän viisumi haetaan matkatoimiston kautta, koska se on selvästi helpompaa. Suoraan konsulaatista haettaessa tarvitaan virallinen viisumipuolto eli kutsukirje Venäjältä, joko sikäläiseltä matkatoimistosta tai yksityishenkilöltä. Suomalaiset matkatoimistot hoitavat tarvittavat kutsut omien venäläisten yhteistyökumppaneidensa kautta.

Halvimmillaan kertaviisumin voi saada konsulaatista noin 50 eurolla.

Venäjällä-sivuston artikkelissa Kuinka hankkia venäläinen viisumi helposti ja edullisesti selitetään perusteellisesti miten Venäjän viisumin voi hakea itse, halvimmillaan kertaviisumin voi saada noin 50 eurolla (35 e konsulaattiin ja 15 e kutsukirjeestä).

Venäjän viisumeihin liittyvä paperisota

Viisumin anomiseen matkatoimiston kautta tarvitaan:

  • passi, oltava voimassa vähintään 6 kk viisumin päättymisen jälkeen, passissa oltava vähintään kaksi tyhjää sivua, viisumi liimataan passiin
  • yksi värillinen passikuva, 35 x 45 mm, korkeintaan 6 kk vanha (vanhasta kuvasta voi jäädä kiinni jos lähettää samanlaisen kuvan kuin yli 6 kk vanhassa passissa tai viisumissa), vaalea tausta, kuvassa ei saa hymyillä
  • matkavakuutustodistus: oma vakuutusyhtiö tietää millainen todistus pitää olla kun kerrot sen tulevan Venäjän viisumia varten, hyväksytyt vakuutusyhtiöt: AIG Europe, Alandia, Eurooppalainen/Pohjola, Fennia, Folksam, If, LähiTapiola, Pohjantähti, Suomen Vahinkovakuutus, Turva (todistuksen tulostaminen nettipalvelusta saattaa olla mahdollista)
  • viisumihakemus, joka pitää täyttää konsulaatin nettisivulla sekä tulostaa, osalla matkatoimistoista on netissä hyvät täyttöohjeet

Venäjän viisumi pitää rekisteröidä 7 arkipäivän sisällä Venäjälle saapumisesta, mutta se ei ole yleensä ongelma, koska hotelli tavallisesti hoitaa rekisteröinnin automaattisesti ja veloituksetta. Menomatkalla rajalla täytetty migraatiokortti on tärkeää pitää tallessa viisumin rekisteröintiä ja paluumatkan rajanylitystä ajatellen.

Venäjän vuosiviisumi Turun Neva Toursilta | Reissuesan matkablogi

Viisumivapaat risteilyt

Viisumivapaita risteilyjä Pietariin järjestävät Moby SPL Helsingistä ja SaimaaTravel Lappeerannasta Viipurin kautta (Saapuminen – Laiva). Pietarissa voi oleskella viisumivapaasti korkeintaan 72 tuntia.

Jalkapallon MM-kisojen 2018 viisumivapaus

Jalkapalloturistit pääsivät Venäjälle viisumivapaasti, tarkemmin sanoen hankittuaan pääsylipun oston yhteydessä Fan ID:n, joka on kuvallinen henkilötodistus. Fan ID ja passi oikeuttivat saapumiseen Venäjälle ajalla 4.6-15.7.2018 ja poistumiseen ajalla 4.6-25.7.2018.