Liikkuminen Pietarissa

Pietarin metro

Saint Petersburg metro map ENG

Pietarin metro kulkee noin klo 06 – 01, mutta pe-la- ja la-su sekä tiettyinä juhlapäivininä myös yöllä klo 5 asti. Metrossa pahimmat ruuhkat ovat aamulla klo 8–9 ja illalla klo 17–19. Nykyisin metron lähtölaitureilla on opaskyltit myös länsimaisin kirjaimin.

Uusimmat metroasemat, vihreän linjan Novokrestovskaja ja Begovaja, avautuivat virallisesti liikenteelle Pietari-päivänä 27.5.2018.

Metro on periaatteessa nopea tapa liikkua Pietarissa paikasta toiseen, mutta keskustassa yhtä asemaväliä ei välttämätta kannata mennä metrolla, koska metro on rakennettu erittäin syvälle.

Pietarin metron kertalipun eli poletin (zheton, жетон) hinta on 55 RUB () vuoden 2020 alusta lähtien. Poletteja voi ostaa lippuluukuilta ja automaateista. Iso matkalaukku tarvitsee oman samanhintaisen metrolipun.

Myös erilaisia ladattavia matkakortteja on saatavissa, niillä saa alkaen 20 % alennuksen matkasta. Ostin viime Pietarin käynnilläni matkakortille 10 matkaa viikon voimassaoloajalla, hinta oli 355 RUB () .

Videolla on ohjeet lippujen ostamiseen matkakortti- ja polettiautomaateista. Testasin matkakortin oston vuodenvaihteessa 2019-2020 valitsemalla käyttökieleksi englannin. Englanninkielinen versio bugitti nolosti eli siinä vaiheessa kun piti näyttää luottokorttia maksupäätteelle, kehotus siihen lukikin ruudulla vain venäjäksi.

Suomen rautatieasemalta ydinkeskustaan Nevski Prospektille pääsee helposti: rautatieaseman yhteydessä olevalta Ploshad Lenina -metroasemalta kaksi asemaväliä punaista linjaa Ploshad Vosstania -asemalle.

Suomen asemalta jalkapallon EM-kisojen 2021 ottelupaikalle Krestovski-stadionille pääsee metrolla perille asti. Ensin Ploshad Lenina -metroasemalta kaksi asemaväliä punaista linjaa Ploshad Vosstanialle, jolla vaihdetaan vihreän linjan Majakovskaja-asemalle. Vihreää linjaa kuljetaan neljä asemaväliä Zenit-asemalle.

Voit ladata Yandex.metro -sovelluksen älypuhelimeen (AndroidiOS), sen avulla löytyy kätevästi reitit. Sovellus toimii myös nettisivulla.

Suuressa osassa metroverkostoa toimii ilmainen Wi-Fi MT_FREE. Palveluun pitää rekisteröityä puhelinnumerolla, myös suomalaisella numerolla onnistuu. Palvelu on mainosrahoitteinen eli aluksi pitää katsoa 15 s mainos ennen kuin pääsee surffailemaan.

Pietarin johdinautot, bussit ja reittitaksit

Johdinautojen ja bussien reitit ovat hieman hankalampia hahmottaa kuin metron, mutta jos käytössä on älypuhelin, sopiva reitti löytyy esimerkiksi Google Kartat -sovelluksella.

Nevski Prospektia pitkin kulkee johdinautoja tiheään, joten yksi metroasemaväli Nevskillä esim. Gostini Dvor -asemalta Majakovskajalle kannattaa mennä trollibussilla. Matka maksetaan rahastajalle, hinta on 50 ruplaa ().

Reittitaksit eli marshrutkat eli minibussit pysähtyvät missä tahansa ja ajavat ikkunaan merkittyä reittiä (mikäli ajaa samaa reittiä kuin bussi tai johdinauto, reittinumero on sama). Ne ovat vähän kalliimpia kuin bussit. Matka maksetaan kuljettajalle, jolle myös kerrotaan missä halutaan jäädä pois.

Pietarin taksit ja kyytipalvelut

Yandex-taksi Pietarissa
Yandex-taksi Pietarin keskustassa.

Pietarissa on 265 tavallisen taksiyhtiön lisäksi tarjolla uudet taksisovellukset kuten Yandex (yhteisyritys Uberin kanssa) ja Gett. Taksien hinnat ovat edulliset suomalaisten taksien hintoihin verrattuna. Taksin hinta kannattaa sopia etukäteen.

Keskustan alueella matkan pitäisi irrota noin 300500 ruplalla ().

Kansantaksit ovat katoamassa Pietarista. Kansantaksi tarkoittaa yksityisautoa, joka pysäytetään nostamalla käsi alaviistoon. Hinta sovitaan etukäteen eikä kannata mennä autoon, jossa on useampia henkilöitä.

Yandex.Taxi (Android, iOS)
Gett (Android ja iOS)

Google Karttojen julkisen liikenteen haku näyttää mobiilissa myös ”kyytipalveluiden” eli Yandexin ja Gettin hinta-arviot.

Pietari takapenkiltä -artikkelista löytyy taksimatkojen esimerkkihintoja, tinkimisohjeita ja taksifirmasuosituksia.

Futisturistin selviytymisvinkit Pietariin kertoo Pietarin taksihuijauksista:

Suurin todennäköisyys joutua huijatuksi on erehtyminen mafiataksien kyytiin. Älä lähde ainakaan Pietarin Suomen juna-aseman edustalla taxi-kyltin kanssa odottavien kuljettajien asiakkaaksi. Huijaritaksin ”mittari” pyörii lyhyellä matkalla helposti 3 500 ruplaan (yli 50 euroa), kun matkan oikea hinta olisi korkeintaan 350 ruplaa (n. 5 euroa).

Polkupyötätaksit Pietarin Palatsiaukiolla
Polkupyötätaksit Pietarin Palatsiaukiolla
Vossikka Pietarin Palatsiaukiolla
Vossikka Pietarin Palatsiaukiolla

Pietarin kaupunkipyörät

Kaupunkipyöriä Gostini Dvorin luona.

En ole kokeillut kaupunkipyöriä Pietarissa, mutta olen ihmetellyt missä niillä oikein ajetaan, koska pyöräteitä ei juuri ole. Pakko kai niillä on ajaa ajoradan oikeanpuolimmaisen kaistan reunassa, vaikka siinä ei oikein olisi tilaa.

Pietarin kaupunkipyörien kotisivulla näkyy minkä verran pyöriä on vapaana. Sivuilla kerrotaan selvästi paremmin tilausvaihtoehdot kuin pyörien luona olevissa tauluissa.