Junalla Pietariin

Allegrolla Pietariin
Allegro-juna Pietariin, kuva © VR Group

Junalla pääsee nykyisin Helsingistä Pietariin todella nopeasti Allegrolla noin 3,5 tunnissa. Päivittäisiä junavuoroja on neljä. Hinnat vaihtelevat kovasti vuorosta ja ostoajankohdasta riippuen, 2-luokan lippu maksaa 30-100 euroa per suunta. Halvimpia lippuja voi saada kun ostaa aamulipun ma-to reilusti etukäteen.

VR:n Venäjän-liikenteen aikataulut
Allegrolla jalkapallon 2018 MM-kisoihin Pietariin

Jalkapallon MM-kisojen aikaan junalippujen hinta 2-luokassa on 59-79 e per suunta. Kisojen aikana on ylimääräisiä yövuoroja Helsinkiin. Kisaturisti pääsee Pietarista ilmaisilla kisajunilla muihin kisakaupunkeihin. Jalkapallon MM-kisoihin 2018 matkustaville on voimassa viisumivapaus.

Suomen asema Pietarissa

Allegro saapuu Pietarissa Suomen rautatieasemalle (Finljandski vokzal). Leninin aukion (Ploshad Lenina) metroaseman toinen sisäänkäynti on rautatieaseman pääoven luona, joten keskustaan on helppo jatkaa metrolla.

Rautatieasema on hyvä paikka hankkia ruplia, asemalla on ainakin kuusi automaattia. Jos nälkä on päässyt junassa yllättämään, asemalta löytyy Burger King.

Itse olen junalla matkustanut Pietariin viimeksi 2000-luvun alussa, joten seuraavassa on pari linkkiä muiden matkabloggaajien melko tuoreisiin kokemuksiin Allegrosta.

Allegro-juna Pietariin - voiko matkustus enää helpommaksi mennä? | Pöndekengissä (7/2016)
Ihana Pietari on lyhyen Allegro-matkan päässä | Travellover (9/2017)

Bussilla Pietariin

Bussilla pääsee edullisesti Helsingistä Pietariin LUX Expressillä 15-29 e per suunta. Vuoroja on neljä kertaa päivässä ja matka kestää 7,5 tuntia. Lähtöasema on Helsingin Kampin bussiasema ja määräasema Pietarin bussiasema. Välipysäkkejä ovat Helsinki-Vantaan lentoasema (T2), Karhulan bussiasema ja Virolahden Rajahovi.

En ole Lux Expressillä matkustanut, mutta bussi näyttäisi olevan nykyaikainen ja varustettu ilmastoinnilla, WC:llä ja langattomalla netillä.

Ecolines tarjoaa vastaavanlaisia bussimatkoja kuin LUX Express. Normaalihinta on 25 e per suunta, vuoroja on päivittäin kolme, matka kestää vuorosta riippuen 7:10 h tai 8 h, lähtöpaikka on Helsingin bussiasema ja määräasema Pietarissa on Vitebskin rautatieasema Pushkinskaja-metroaseman luona.

Turun Neva Tours järjestää ympäri vuoden valmisbussimatkoja Pietariin Turusta, Helsingistä ja Jyväskylästä. Pietarissa yövytään yleensä hotelli Moskovassa. 2000-luvun alussa kävin Neva Toursin kyydissä Pietarissa.

Neva Tours tarjoaa myös pelkkää bussikuljetusta jalkapallon MM-kisoihin, Turusta 50 e ja Helsingistä 40 e.

Laivalla Pietariin

Henkilön MOBY SPL (@mobyspl) jakama julkaisu

Helsingistä Pietariin pääsee laivalla eli Moby SPL:n Princess Anastasialla. Viisumittoman Pietarissa oleskelun maksimikesto on 72 tuntia ja viisumivapaus edellyttää shuttle-bussikuljetuksen ostoa Pietarin satamasta keskustaan. Päiväristeilyllä yövytään laivalla meno- ja paluumatkalla, laiva on perillä Pietarissa 9-10 tuntia. Jos matkustaja yöpyy kaksi yötä Pietarissa, majoitusvaraus on ilmoitettava ennen matkaa.

Laivalla Pietariin matkustaminen on hidasta junaan ja bussiinkin verrattuna. Viisumivapaudella ei välttämättä säästä paljoa jos laskee laivalippujen hintoja, lisämaksuja (shuttlebussikuljetus 25 e, satama- ja polttoainelisämaksu 25 e) ja ateriointia laivalla. Mutta jos tykkää risteilyistä tai ei ole aikaa odotella viisumia, Pietarissa käynti laivalla on perusteltua.

SaimaaTravel Lappeerannasta risteilee Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin ja Viipurista jatketaan bussilla Pietariin. Myös tällä reitillä pätee risteilyiden 72 h viisumivapaus. 3 pv matka Saimaalta Pietariin maksaa 325 e ja sisältää 2 vrk majoituksen Pietarissa.

Testissä Päivä Pietarissa -ristely ja Eremitaasi - Tämä matka (2/2015)
Päivä Pietarissa - Otto Lilja (4/2015)

Omalla autolla Pietariin

21.5.2018 pysäköin auton Moikan rantakadulle.

Viime kerrat olen käynyt Pietarissa omalla autolla. Yleensä jätän auton ilmaiseen parkkiin esimerkiksi Fontanka-joen rantakadulle Nevskin eteläpuolelelle tai Grafski pereulok -kujalle ja kuljen julkisilla liikennevälineillä.

Järkevämpää olisi varmaankin jättää auto jonkin mahdollisimman kaukana keskustasta olevan metroaseman luokse maksulliselle pysäköintialueelle (esim. 200 ruplaa/vrk).

Pietarin keskustan kaduista vain osassa on maksullinen pysäköinti, ks. kartta (vihrellä maksulliset kadut).

Itselläni ei ole ollut toistaiseksi mitään ongelmia auton kanssa Pietarissa, mutta joillakin muilla on ollut. IS kertoi 4.5.2018, että suomalaisten rekisterikilpiä varastetaan Pietarissa muutama kuukausittain.

Tampereelta Pietariin ja takaisin tulee omalla autolla maksamaan vain noin 65 euroa kun tankkaa Venäjällä. Tampereelta ei mene nykyisin busseja Pietariin.

Rajalla autolla tulee valita aina oikeanpuolimmainen eli EU-kaista. Helmikuussa 2018 Imatran rajanylityspaikalla ensin piti käydä näyttämässä auton paperit ja passi piti käydä näyttämässä toisella luukulla vasta sen jälkeen kun oli päässyt autollaan välittömästi lähtöpuomin taakse.

Toukokuussa 2018 Nuijamaan rajanylityspaikalla kävin ensin näyttämässä passin ja maahantulokortin, sitten auton tullipaperit.

Autosta pitää täyttää tullauspaperi eli väliaikaisen tuonnin lomakkeet kaksina kappeleina, netistä löytyvä lomake tulee tulostaa kaksipuolisesti. Vakuutusyhtiöltä tulee olla vihreä kortti ja auton rekisteritodistus on tietysti oltava paperiversiona.

Venäjän tulliselvityksen täyttöohje on mielestäni muuten oikein, mutta valmistenumeron alapuolelle (таможенная стоимость) pitää kirjoittaa auton arvo euroina.

Jos auto ei ole omissa nimissä, valtakirja on oltava mukana. Jos autossa on nastarenkaat, auton takana on oltava nastarengasmerkki. Myös palosammutin, ensiapulaukku ja varoituskolmio ovat pakollisia, mutta niitä harvemmin tarkistetaan.

Kuten muillakin liikennevälineillä saapuneiden, autoilijoiden ja matkustajien tulee täyttää maahantulokortti eli migraatiokortti, jonka saa rajalla, sitä ei sarjanumeroituna voi tulostaa netistä.

Jos Nuijamaalla on kovasti ruuhkaa, kannattaa kiertää Imatran kautta.

Jonottamisaika Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla | Granitsa-online.com
Current traffic | Nagranitse.ru
"Kun Nuijamaalla on tuntien jono, silloin suuntaan Imatralle" - suomalainen kännykkäsovellus voi tuoda helpotusta Venäjän rajaruuhkiin | Yle Uutiset

Matkaoppaat

Pietari
Matkaopas.org

Sivustotiedot

© 2018 Esa Isopahkala