Venäjän viisumi

Viisumien hintavertailu

Vertailin 27-28.2.2019 22 matkatoimiston nettisivujen perusteella Venäjän viisumien hintoja. 1-30 pv kertaviisumien (76-105 e) ja 3 kk kaksikertaviisumien (110-137 e) hinnoissa on kohtuulliset erot, mutta vuosiviisumeissa (120-232 e) ja kahden vuoden viisumeissa (200-339) hintaero on jopa yli 100 euroa. Kahden vuoden viisumi maksaa lähes kaksinkertaisesti vuosiviisumiin verrattuna, mutta kaksivuosiviisumilla säästää uuden paperisodan ja uuden viisumin odottelun.

Kertaviisumi maksaa matkatoimiston kautta 76-105 euroa.

Taulukossa olevista kertaviisumien hinnoista saa monessa matkatoimistossa esim. 10 euron alennuksen jos viisumia tilatessa tekee samalla hotellivarauksen. Taulukon vuosi- ja kaksivuosiviisumien hinnat ovat matkatoimistojen sivuillaan mainitsemia halvimpia hintoja hitaimmalla toimitusajalla (Itämatkojen 2 vuoden viisumin hinta on korjattu FB-palautteen perusteella). Suomi-Venäjä -seuran hinnat ovat ei-jäsenten hintoja, tarkista halvemmat jäsenhinnat seuran sivuilta.

Halvimmat vuosiviisumit irtoavat lähes kaksikertaviisumin hinnalla, mutta vuosiviisumin toimitusta joutuu odottelemaan pitempään ellei maksa korkeita pikatoimitusmaksuja. Vuosiviisumien normaali toimitusaika ilman pikalisiä on noin 2-8 viikkoa (aikasempi vuosiviisumi lyhentää toimitusaikaa) ja kerta- tai kaksikertaviisuminen toimitusaika on noin 5-10 päivää. Vuosiviisumilla ei saa oleskella Venäjällä 365 päivää, vaan korkeintaan 180 päivää (90 pv molemmilla vuosipuoliskoilla).

Matkatoimistossa ei tarvitse välttämättä käydä paikan päällä, vaan viisumihakemuksen ja passin postittaminen edestakaisin on mahdollista. Viisumin minimipalautuspostikulut vaihtelevat 5 ja 15 euron välillä, jokin matkatoimisto lähettää ilman toimituskulujakin jos asiakas toimittaa valmiiksi maksetun palautuskuoren. Turvallisuussyistä viisumi suositellaan postittamaan kirjattuna kirjeenä tai pikakirjeenä, koska tavallisessa kirjeessä ei ole seurantakoodia.

Jos lähistöllä on Venäjän konsulaatti tai Venäjän viisumikeskus, voi viisumin hakea ilman matkatoimistoa, mutta yleensä Venäjän viisumi haetaan matkatoimiston kautta, koska se on selvästi helpompaa. Suoraan konsulaatista haettaessa tarvitaan virallinen viisumipuolto eli kutsukirje Venäjältä, joko sikäläiseltä matkatoimistosta tai yksityishenkilöltä. Suomalaiset matkatoimistot hoitavat tarvittavat kutsut omien venäläisten yhteistyökumppaneidensa kautta.

Halvimmillaan kertaviisumin voi saada konsulaatista noin 50 eurolla.

Venäjällä-sivuston artikkelissa Kuinka hankkia venäläinen viisumi helposti ja edullisesti selitetään perusteellisesti miten Venäjän viisumin voi hakea itse, halvimmillaan kertaviisumin voi saada noin 50 eurolla (35 e konsulaattiin ja 15 e kutsukirjeestä).

Viisumeihin liittyvä paperisota

Viisumin anomiseen matkatoimiston kautta tarvitaan:

  • passi, oltava voimassa vähintään 6 kk viisumin päättymisen jälkeen, passissa oltava vähintään kaksi tyhjää sivua, viisumi liimataan passiin
  • yksi värillinen passikuva, 35 x 45 mm, korkeintaan 6 kk vanha (vanhasta kuvasta voi jäädä kiinni jos lähettää samanlaisen kuvan kuin yli 6 kk vanhassa passissa tai viisumissa), vaalea tausta, kuvassa ei saa hymyillä
  • matkavakuutustodistus: oma vakuutusyhtiö tietää millainen todistus pitää olla kun kerrot sen tulevan Venäjän viisumia varten, hyväksytyt vakuutusyhtiöt: AIG Europe, Alandia, Eurooppalainen/Pohjola, Fennia, Folksam, If, LähiTapiola, Pohjantähti, Suomen Vahinkovakuutus, Turva (todistuksen tulostaminen nettipalvelusta saattaa olla mahdollista)
  • viisumihakemus, joka pitää täyttää konsulaatin nettisivulla sekä tulostaa, osalla matkatoimistoista on netissä hyvät täyttöohjeet

Viisumi pitää rekisteröidä Venäjällä 7 arkipäivän sisällä saapumisesta, mutta se ei ole yleensä ongelma, koska hotelli tavallisesti hoitaa rekisteröinnin automaattisesti ja veloituksetta. Menomatkalla rajalla täytetty migraatiokortti on tärkeää pitää tallessa viisumin rekisteröintiä ja paluumatkan rajanylitystä ajatellen.

Venäjän vuosiviisumi Turun Neva Toursilta | Reissuesan matkablogi

Viisumivapaat risteilyt

Viisumivapaita risteilyjä Pietariin järjestävät Moby SPL Helsingistä ja SaimaaTravel Lappeerannasta Viipurin kautta (Saapuminen - Laiva). Pietarissa voi oleskella viisumivapaasti korkeintaan 72 tuntia.

Jalkapallon MM-kisojen 2018 viisumivapaus

Jalkapalloturistit pääsevät Venäjälle viisumivapaasti, tarkemmin sanoen hankittuaan pääsylipun oston yhteydessä Fan ID:n, joka on kuvallinen henkilötodistus. Fan ID ja passi oikeuttavat saapumiseen Venäjälle ajalla 4.6-15.7.2018 ja poistumiseen ajalla 4.6-25.7.2018.

Matkaoppaat

Pietari
Matkaopas.org

Sivustotiedot

© 2019 Esa Isopahkala