Pietarin metro

Saint Petersburg metro map ENG

Pietarin metro kulkee noin klo 06 - 01, mutta pe-la- ja la-su sekä tiettyinä juhlapäivininä myös yöllä klo 5 asti. Metrossa pahimmat ruuhkat ovat aamulla klo 8–9 ja illalla klo 17–19. Nykyisin metron lähtölaitureilla on opaskyltit myös länsimaisin kirjaimin.

Uusimmat metroasemat, vihreän linjan Novokrestovskaja ja Begovaja, avautuivat virallisesti liikenteelle Pietari-päivänä 27.5.2018.

Metro on periaatteessa nopea tapa liikkua Pietarissa paikasta toiseen, mutta keskustassa yhtä asemaväliä ei välttämätta kannata mennä metrolla, koska metro on rakennettu erittäin syvälle.

Pietarin metron kertalipun eli poletin (zheton, жетон) hinta on 45 ruplaa (). Poletteja voi ostaa lippuluukuilta ja automaateista. Iso matkalaukku tarvitsee oman samanhintaisen metrolipun. Myös ladattavia matkakortteja on saatavissa, niillä saa alkaen 20 % alennuksen matkasta.

Suomen rautatieasemalta ydinkeskustaan Nevski Prospektille pääsee helposti: rautatieaseman yhteydessä olevalta Ploshad Lenina -metroasemalta kaksi asemaväliä punaista linjaa Ploshad Vosstania -asemalle.

Suomen asemalta jalkapallon MM-kisojen ottelupaikalle Krestovski-stadionille pääsee sukkulabussilla, mutta se jättää kauaksi stadionista Primorski-puistoon. Metrolla pääsee ihan stadionin viereen: ensin Ploschad Lenina -metroasemalta kaksi asemaväliä punaista linjaa Ploshad Vosstanialle, jolla vaihdetaan vihreän linjan Majakovskaja-asemalle. Vihreää linjaa kuljetaan neljä asemaväliä Novokrestovskaja-asemalle.

Voit ladata Yandex.metro -sovelluksen älypuhelimeen (Android, iOS), sen avulla löytyy kätevästi reitit. Sovellus toimii myös nettisivulla.

Suuressa osassa metroverkostoa toimii ilmainen Wi-Fi MT_FREE. Palveluun pitää rekisteröityä puhelinnumerolla, myös suomalaisella numerolla onnistuu. Palvelu on mainosrahoitteinen eli aluksi pitää katsoa 15 s mainos ennen kuin pääsee surffailemaan.

Pietarin johdinautot, bussit ja reittitaksit

Johdinautojen ja bussien reitit ovat hieman hankalampia hahmottaa kuin metron, mutta jos käytössä on älypuhelin, sopiva reitti löytyy esimerkiksi Google Kartat -sovelluksella.

Nevski Prospektia pitkin kulkee johdinautoja tiheään, joten yksi metroasemaväli Nevskillä esim. Gostini Dvor -asemalta Majakovskajalle kannattaa mennä trollibussilla. Matka maksetaan rahastajalle, hinta on 40 ruplaa ().

Reittitaksit eli marshrutkat eli minibussit pysähtyvät missä tahansa ja ajavat ikkunaan merkittyä reittiä (mikäli ajaa samaa reittiä kuin bussi tai johdinauto, reittinumero on sama). Ne ovat vähän kalliimpia kuin bussit. Matka maksetaan kuljettajalle, jolle myös kerrotaan missä halutaan jäädä pois.

Pietarin taksit ja kyytipalvelut

Yandex-taksi, Pietari

Pietarissa on 265 tavallisen taksiyhtiön lisäksi tarjolla uudet taksisovellukset kuten Uber, Gett ja Yandex. Taksien hinnat ovat edulliset suomalaisten taksien hintoihin verrattuna. Taksin hinta kannattaa sopia etukäteen.

Keskustan alueella matkan pitäisi irrota noin 300 - 500 ruplalla ( - ). Suomen asemalta keskustaan etukäteen tilattu taksi maksaa esimerkiksi 11 euroa.

Kansantaksit ovat katoamassa Pietarista. Kansantaksi tarkoittaa yksityisautoa, joka pysäytetään nostamalla käsi alaviistoon. Hinta sovitaan etukäteen eikä kannata mennä autoon, jossa on useampia henkilöitä.

Uber Pietari
Gett (Android ja iOS)
Yandex.Taxi (Android, iOS, desktop)

Google Karttojen julkisen liikenteen haku näyttää mobiilissa myös "kyytipalveluiden" eli Uberin ja Gettin hinta-arviot.

Pietari takapenkiltä -artikkelista löytyy taksimatkojen esimerkkihintoja, tinkimisohjeita ja taksifirmasuosituksia.

Pietarin kaupunkipyörät

Pietarin kaupunkipyörät
Kaupunkipyöriä Gostini Dvorin luona

En ole kokeillut kaupunkipyöriä Pietarissa, mutta olen ihmetellyt missä niillä oikein ajetaan, koska pyöräteitä ei juuri ole. Pakko kai niillä on ajaa ajoradan oikeanpuolimmaisen kaistan reunassa, vaikka siinä ei oikein olisi tilaa.

Pietarin kaupunkipyörien kotisivulla näkyy minkä verran pyöriä on vapaana. Sivuilla kerrotaan selvästi paremmin tilausvaihtoehdot kuin pyörien luona olevissa tauluissa.

Matkaoppaat

Pietari
Matkaopas.org

Sivustotiedot

© 2018 Esa Isopahkala